Anale tijdritvoorbereiding Campenaerts: "Als dat geen toewijding is..."

Zaterdag begint de Giro d'Italia en dus zitten we inmiddels enkele uren voor de start. Dikke kans dat de Belgische werelduurrecordhouder Victor Campenaerts ongeveer nu bezig is met het anaal inbrengen van de nodige vloeistof, zo blijkt uit een interview met Het Nieuwsblad.

Campenaerts weet ook wel dat vooral Primoz Roglic op het lastige parcours een grotere kans op de winst heeft, maar de Belg probeert er in elk geval alles aan te doen. "Een paar uur voor de proloog neem ik een darmspoeling. Ik breng een hypertone vloeistof anaal in mijn darmen in, waardoor je gigantisch nodig naar het toilet moet en makkelijk 200 gram kwijt kunt spelen. Als dat geen toewijding is", aldus de Belg, die berekent dat hij dan toch al ruim één watt minder kracht hoeft te leveren en die ook nog toevoegt dat vorig jaar al gedaan te hebben voor de WK-tijdrit in Innsbruck, waar hij brons pakte.

Vocsnor laat weten dat een dergelijke behandeling niet ideaal is voor de darmflora, net als zijn dieet van bijna louter witte rijst: daar zitten minder vezels in, waardoor je minder water vast blijft houden en minder darminhoud hebt. "Dat kan tot twee kilo schelen", zegt de renner van Lotto-Soudal. Hij waarschuwt wel dat een dergelijk dieet voor een flinke terugslag kan zorgen en drukt mensen thuis vooral ook op het hart het niet zelf te proberen.