PSV was zonder VAR morgen mogelijk al kampioen

Zonder videoscheidsrechter in de eredivisie was niet Ajax maar PSV de laatste twee competitieronden ingegaan als koploper, zo is te lezen op de site van AT5. De Eindhovenaren hadden dan een voorsprong van drie punten gehad op de Amsterdammers. Als Ajax morgen punten verliest, dan was PSV kampioen geworden.

Dat meldt de NOS op basis van een analyse van het eerste VAR-seizoen door databedrijf Opta Sports. Sinds dit seizoen is er een videoscheidsrechter actief bij elke wedstrijd in de eredivisie. De videoscheidsrechter is aangesteld om verkeerde inschattingen van scheidsrechters te kunnen corrigeren. Halverwege het seizoen zei de KNVB al dat ze voorzichtig tevreden waren over de resultaten.

VVV-Ajax
Als de twee beslissingen van de VAR tijdens de wedstrijd tussen VVV-Ajax niet waren gemaakt, had de stand er in de eredivisie vandaag totaal anders uitgezien. Deze beslissingen vielen uit in het voordeel van Ajax.

Morgen wordt speelronde 33 van de 34 gespeeld. In de eerste 32 speelrondes moesten scheidsrechters in totaal 108 keer naar de zijkant van het veld om een situatie tijdens de wedstrijd opnieuw te beoordelen. 25 keer bleef de scheidsrechter bij de oorspronkelijke beslissing en 83 keer draaide hij de genomen beslissing terug en nam hij een ander besluit.

Eindstand
Een deel van de beslissingen van de VAR had invloed op de eindstand van de wedstrijd en ook op de puntenverdeling in de eredivisie. Zonder VAR had PSV dus bovenaan gestaan. Op dit moment staan Ajax en PSV echter gelijk in het aantal punten (80), maar heeft Ajax een beter doelsaldo (+10).