Pyromaan (38) uit Diemen krijgt TBS opgelegd

Een 38-jarige man uit Diemen, die meerdere auto's in Amsterdam in brand heeft gestoken, krijgt TBS opgelegd. Volgens de officier van justitie beseft de man niet hoe gevaarlijk autobranden zijn en krijgt hij om die reden geen celstraf, maar wel dus TBS met voorwaarden opgelegd.

De Diemenaar wordt verdacht van vier branden en een poging tot brandstichting, meldt het OM vandaag. Hij werd op 23 september vorig jaar aangehouden na een melding van brandstichting in de Jan van Galenstraat in Amsterdam West. De verdachte droeg die avond een opvallend witte hoed, driekwart beige vest en had een rode tas bij zich.

Meerdere branden
Op diezelfde avond werd ook al een auto in brand gestoken aan de Oudezijds Voorburgwal en aan het Singel. Vanwege de opvallende kleding van de man werd hij in de buurt van de autobranden al snel herkend op camerabeelden.

Bij de aanhouding van de verdachte werden aanstekers, een zak papier met papiersnippers en handschoenen aangetroffen. In zijn schoudertas zaten tampons, langwerpige platte houtjes en enkele platte brede houtjes die omwikkeld werden met touw. Deze voorwerpen zijn volgens de politie eerder gebruikt bij een autobrand in juli vorig jaar in Oost.

Na een DNA-test bleek de verdachte ook een match te hebben op een aanmaakblokje dat werd aangetroffen bij een poging tot brandstichting, wederom in juli in dezelfde wijk.