Amsterdam wil van plaskrul af

Vaak overleven ze een herinrichting niet, de klassieke plaskrullen waarvan er nog circa dertig in de Amsterdamse binnenstad staan. Die op het gerenoveerde Haarlemmerplein staat er nog, maar de krul voor het Centraal Station sneuvelde onlangs bij werkzaamheden. Mogelijk zijn hun dagen nu definitief geteld.

Nadat in 2017 een dame haar wildplasboete bij de rechter aanvocht omdat er onvoldoende mogelijkheden zouden zijn voor vrouwen om hun behoefte te doen, kwam het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad terecht.

De raad wil dat het stadsbestuur uitrekent wat het kost om de overgebleven plaskrullen te vervangen door toiletten die door iedereen zijn te gebruiken, aldus het Parool. Het maakt allemaal deel uit van de nota Hoge Nood, waarin overigens ook staat dat er zoveel mogelijk plees in gemeentelijke gebouwen moeten worden opengesteld voor voorbijgangers.

Het is een "best wel baanbrekende uitspraak van de gemeenteraad", zegt wethouder Laurens Ivens, verantwoordelijk voor de openbare ruimte. Want het zou om een flinke kostenpost gaan. Hij komt later dit jaar met een uitwerking.