Malinese zwangeren bang voor seksueel geweld

Zwangere vrouwen in Mali durven als zij moeten bevallen de tocht naar het ziekenhuis regelmatig niet te maken. Er zijn meerdere meldingen geweest van vrouwen die in het geweld terecht zijn gekomen of die zelfs seksueel werden misbruikt tijdens hun tocht naar het ziekenhuis. Nu het geweld in delen van Mali verder is opgelaaid, wil het Rode Kruis de hulp voor deze groep vrouwen opschalen.

Lees ook: Rode Kruis wil hulp zwangere vrouwen in Mali opschalen

Het is van levensbelang dat zwangere vrouwen in Mali het ziekenhuis of de gezondheidspost weten te bereiken. Vooral wanneer zij moeten bevallen of wanneer er complicaties zijn. In Mali overlijdt er iedere twee uur een vrouw aan complicaties bij de bevalling of zwangerschap. Complicaties waar je niet aan hoeft te overlijden als er op tijd medische hulp is. Je kunt denken aan een te hoge bloeddruk, bloedingen of een zwangerschapsvergiftiging. Naar het ziekenhuis durven te reizen is dan zeer belangrijk.

"Bevallen op zich is al gevaarlijk in een land als Mali”, concludeert Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, die net terug is uit Mali. "Het voortdurende conflict maakt het voor vrouwen nog moeilijker om bij een kliniek te komen. Ik vind het vreselijk om te horen dat zelfs voor bevallende vrouwen seksueel geweld een grote bedreiging is.”

Meldingen
Het Rode Kruis biedt medische hulp en ondersteuning aan zwangere vrouwen in Mali, onder andere vanuit een ziekenhuis in Gao, en andere gezondheidscentra in het land, zoals in de regio Kayes. De hulpverleners krijgen regelmatig ’s ochtends meldingen dat de vrouwen het ziekenhuis niet hebben gehaald en onderweg zijn bevallen, of hun tocht hebben gestaakt wegens geweldsincidenten.

Vervoer
Het Rode Kruis wil de hulp opschalen voor zwangere vrouwen in Mali, maar ook in landen als Soedan en Nigeria. Prioriteit is om te zorgen dat de vrouwen medische hulp kunnen krijgen. Zo wil het Rode Kruis zorgen voor vervoer van zwangere vrouwen naar het ziekenhuis of de kliniek. Ook zijn er mobiele teams die dorpen bezoeken om te kijken of vrouwen hulp nodig hebben. Tegelijkertijd neemt de droogte in delen van Mali de komende maanden toe. Bijvoeding voor zwangere en vrouwen die borstvoeding geven, is belangrijk, zodat zij genoeg kracht hebben. Want ook droogte en voedseltekort is een groot probleem. Het Rode Kruis heeft deze week giro 6868 geopend om devrouwen te helpen.