Verkiezing Istanboel moet over

De Turkse kiesraad heeft bepaald dat de burgemeestersverkiezing van Instanboel moet worden overgedaan. Het oordeel komt vijf weken na de krappe nederlaag van president Recep Tayyip Erdogans AK-partij, nadat Ekrem Imamoglu van oppositiepartij CHP al was geïnstalleerd. De beslissing is geen grote verrassing, omdat de kiesraad verzoeken van de regeringspartij doorgaans inwilligt.

De aanvankelijke overwinning van de CHP was een persoonlijke nederlaag voor Erdogan, die in 1994 in Instanboel zijn politieke carrière als burgemeester begon. Hij verzette zich dan ook vanaf het begin tegen de verkiezing van Imamoglu. Er volgden weken van hertellingen en procedures tegen de uitslag.

De kiesraad besliste uiteindelijk met zeven tegen vier stemmen dat de verkiezing vanwege onregelmatigheden overnieuw moet worden gedaan, aldus TRT. Tijdens hertellingen zou de marge tussen de CHP- en AK-kandidaten van dertigduizend tot achtduizend stemmen zijn geslonken. Erdogan betoogde dat dergelijke verschillen in het verleden zowel in Turkije als elders ter wereld aanleiding waren voor nieuwe verkiezingen.

Volgens TRT is de kiesraad onder andere vanwege problemen met de registratie van kiezers tot het besluit gekomen. Ook zouden de hertellingen niet goed zijn verlopen. Naast de AK-partij zouden ook andere partijen hebben geklaagd, maar algemeen wordt aangenomen dat het voornamelijk Erdogans persoonlijke bemoeienis was waardoor het zover is gekomen.

De inwoners van Instanboel mogen op vermoedelijk 23 juni opnieuw het stemhokje in.