OM eist jaar cel voor uitbuiting eigen kinderen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag 12 maanden gevangenisstraf geëist tegen een verdachte, moeder, voor uitbuiting van haar twee minderjarige kinderen. De vrouw, afkomstig uit Spanje, werd aangehouden toen zij zich samen met haar kinderen (13 en 16 jaar oud) wilde inschrijven bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) van de gemeente Nijmegen, met als doel te kunnen werken. Bij inschrijving bleken de reisdocumenten van de kinderen vervalst te zijn waardoor zij meerderjarig (18 en 23) leken te zijn.

De verdachte wilde vermoedelijk gaan werken in de vleesverwerkende industrie in Nederland en wilde haar kinderen niet achterlaten in Spanje. Omdat de huisvesting in Nederland gekoppeld is aan het werk bij uitzendbureaus in deze sector moesten de kinderen ook fulltime gaan werken. Aangezien de verdachte de kinderen voor meerderjarig wilde laten doorgaan, betekent dit dat zij vermoedelijk voor hen verboden arbeid zouden gaan verrichten.

Ernst van de feiten
Kinderarbeid is verboden in Nederland. De regels dienen ter bescherming van kinderen. Om ongelukken te voorkomen en te borgen dat kinderen veilig opgroeien en de tijd krijgen om volwassen te worden. Hun hersenen zijn nog niet uitgewerkt, hun motoriek is nog niet optimaal. Er kan van kinderen daarom ook niet worden verwacht dat ze presteren zoals een volwassene doet. Allemaal redenen voor de regels zoals ze bestaan en waarom er minder salaris wordt uitbetaald.

Verdachte heeft deze regels willens en wetens aan haar laars gelapt en daarmee haar kinderen blootgesteld aan grote gevaren. En allemaal met een financieel doel. Om geld te verdienen. Ook al willen de kinderen haar en het gezin helpen door te gaan werken. De rol van een kind is om kind te zijn en te mogen vertrouwen dat je ouders weten wat goed voor je is om in goede gezondheid op te groeien: geestelijk en lichamelijk.

Dat het niet tot werken is gekomen is niet te danken aan verdachte. Het moet verdachte duidelijk worden gemaakt dat zij haar kinderen niet helpt door ze mee te nemen naar Nederland, maar juist in groot gevaar bracht, terwijl haar taak als moeder is om haar kinderen te beschermen en voor hen te zorgen. Een gevangenisstraf van 12 maanden is volgens de officier hier dan ook op zijn plaats.