Brunei: doodstraf homo's niet uitgevoerd

Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei heeft zondag het beleid om de doodstraf niet uit te voeren uitgebreid naar homoseks tussen mannen. Een maand geleden werd de doodstraf hiervoor juist ingevoerd, ondanks dat deze in het het Zuidoost-Aziatische landje al ruim zestig jaar niet is uitgevoerd.

Brunei voert sinds 2014 stapsgewijs islamitische shariawetgeving in, die naast 'gewone' wetgeving moet bestaan, aldus de BBC. Destijds stond op homoseksualiteit al tien jaar celstraf, voor zowel mannen als vrouwen.

Begin april voerde het land de doodstraf door steniging in als maximumstraf voor onder meer verkrachting, sodomie, overvallen en het beledigen van de profeet Mohammed. Voor lesbische seks bleef de maximumstraf op tien jaar cel staan, maar er werden wel veertig stokslagen aan toegevoegd.

De regelgeving leidde tot felle kritiek. Zo wees de VN erop dat die in strijd was met de door Brunei ondertekende Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Beroemdheden zoals George Clooney riepen op tot een boycot van hotels van de Brunei Investment Agency van de sultan, waaronder tophotels zoals The Dorchester in Londen en het Beverly Hills Hotel te Los Angeles.

Zondag sprak de sultan voor het eerst in het openbaar over de kwestie. Hij zei dat er "veel vragen en misvattingen" waren over de wetgeving. Terwijl hij de nieuwe regels prees, gaf de vorst aan dat het moratorium op de doodstraf wordt uitgebreid naar homoseksualiteit. Dat betekent dat die weliswaar officieel overeind blijft, maar niet wordt uitgevoerd.

Eerder probeerde Brunei de kritiek al te pareren met de stelling dat er in de praktijk toch niemand zou worden terechtgesteld. Er zouden immers twee onafhankelijke getuigenissen nodig zijn voor een veroordeling. De andere in april genoemde vergrijpen vallen overigens ook onder het moratorium.