Dodenherdenking bij de NS en meer materiaal inzet voor bevrijdingsdag

Alle treinen staan tijdens de Nationale Dodenherdenking om 20:00 uur twee minuten stil. Ook op de 400 stations en in de stationswinkels wordt dan stilte in acht genomen. Op deze manier wil NS haar reizigers de gelegenheid geven om op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien te herdenken.

Herdenkingen op stations
Op diverse stations vinden op 4 mei herdenkingsbijeenkomsten plaats. Hier kunnen reizigers en spoormedewerkers de slachtoffers herdenken. Dit kan onder andere op station Alkmaar, Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal, Den Haag Centraal, Haarlem, Nijmegen en op Utrecht Centraal. Op de stations in Roosendaal en Amsterdam Centraal wordt een theatervoorstelling gehouden georganiseerd door Theater na de Dam.

Als blijk van betrokkenheid en respect, dragen veel machinisten en conducteurs op 4 en 5 mei een fakkelspeldje op hun uniform; het officiële symbool van herdenken en vieren.

Herdenking spoormedewerkers
Naast de gelegenheid tot herdenken om 20:00 uur, vond vandaag de jaarlijkse herdenking bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel plaats. Medewerkers en gepensioneerden van NS en ProRail herdachten de 477 medewerkers die bij het uitoefenen van hun werk tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Deze herdenkingsplechtigheid vond om 12:50 uur plaats naast het hoofdkantoor van ProRail aan het Moreelsepark te Utrecht. Er werden kransen gelegd door de directie van ProRail, de directie van NS, vertegenwoordigers van de Centrale Ondernemingsraden en de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel.

Bevrijdingsfestivals 5 mei
Op 5 mei viert Nederland Bevrijdingsdag. Om zoveel mogelijk feestvierders per trein naar de grootste Bevrijdingsfestivals te brengen, rijden er op diverse trajecten meer en langere treinen. Ook zijn er extra medewerkers aan het werk om reizigers te begeleiden. Met het speciale 5 mei-retour, via www.ns.nl/5mei alleen online te koop t/m 5 mei 14:00 uur, reizen bezoekers met 20% korting naar één van de 14 grootste Bevrijdingsfestivals en weer terug. Het 5 mei-retour kan ook als E-ticket op de mobiele telefoon worden geladen.