Gaudu sprint naar zege in RomandiŽ, Roglic blijft leider

David Gaudu heeft de derde etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. De 22-jarige Fransman van Groupama - FDJ was op de lastige aankomst in Romont de sterkste van een uitgedund peloton. Rui Costa werd tweede, voor Primoz Roglic, die wel leider blijft in de Zwitserse rittenkoers.

Ook in de derde etappe ging het op en af in Romandië. De laatste klim was op dertig kilometer van de streep. Ook daarna moest er nog wat geklommen worden, maar die klimmen telde niet mee voor het bergklassement. Het was gezien het profiel van de wedstrijd wel duidelijk dat het voor de sprinters te zwaar zou zijn.

In de beginfase van de wedstrijd werd er genoeg aangevallen, maar niemand kreeg de ruimte van het peloton. Na dertig kilometer zou er uiteindelijk een kopgroep van zeven wegrijden, alleen liet het peloton ze niet ver wegrijden, doordat Andrey Amador en Michael Albasini nog kort in het klassement stonden. Dat tweetal liet zich dan ook terugzakken, waarna de andere vijf de zege kregen van het peloton.

Ondanks dat de kopgroep wat ruimte kreeg was het bij het ingaan van de laatste vijftig nog maar anderhalve minuut en met het nodige klimwerk was de kopgroep kansloos voor de zege, mede door het werk van Jumbo-Visma.

Bij de laatste klim die meetelt voor de bergtrui werd de kopgroep ingelopen door het peloton. Het peloton had alles onder controle zeker nadat ook Team Ineos en EF Education First zich op kop hadden gezet van het peloton. Door het strakke tempo werd het peloton flink uitgedund en werd beslist in de laatste kilometers.

De laatste kilometer liep flink omhoog en dat zorgde voor de nodige nervositeit in het peloton. Gianluca Brambilla kwam in het slot ten val en nam daarbij zijn landgenoot Sonny Colbrelli met zich mee. Ook Steven Kruijswijk werd opgehouden door de valpartij en verloor kostbare tijd in het klassement.

David Gaudu had daar geen last van. De 22-jarige Fransman begon van voren aan de laatste kilometer en zou nooit uit de top drie verdwijnen. Na de eerste aanzet van Rui Costa reageerde Gaudu direct en sprintte makkelijk naar de overwinning in Romont. Costa werd nog wel tweede, voor een aanstormende Roglic, die lange tijd ingesloten was in de sprint. De Sloveen van Jumbo-Visma is nog wel steeds leider in het klassement. Zaterdag staat de koninginnenrit op het programma in de Ronde van Romandië met de klim naar Torgon, tenminste als het weer het toelaat.