Oranje vecht zich voorbij Japan op WK ijshockey

Na de helaas verloren ijshockeyfinale in de Duitse Oberliga tegen Landshut zijn woensdag vijf spelers van de Tilburg Trappers ingevlogen voor het op het WK in divisie 1B spelende Oranje. Dat was niet alleen hard nodig, maar ook zeer duidelijk merkbaar in het duel met Japan, dat volgde op drie nederlagen, wederom met FOK! in het stadion.

Oranje begon zoals gewoonlijk sterk aan de wedstrijd, maar komt ondanks dat de Japanners als eerste op doel schieten nu ook nadrukkelijker in de aanval en voert die druk ook steeds verder op. Dat gaat door tot Thomas Borgman een nogal opzichtige overtreding begaat en voor twee minuten het strafbankje moet opzoeken, maar Nederland overleeft dit met hangen en wurgen. Als de Japanners ook een straf krijgen weet Reno de Hondt de puck op de rebound na een hard schot van Giovanni Vogelaar in het doel te tikken voor de 1-0. Na dit doelpunt voeren de Japanners de druk wat op, maar Martijn Oosterwijk weet zijn doeltje schoon te houden.

In de tweede periode neemt Nederland het initiatief een beetje over: Vogelaar schiet de Japanse keeper zijn stick uit de handen en Jasper Nordemann raakt de paal. Na nog een eigenaardige powerplay van Nederland krijgt Oranje ineens kort na elkaar een in de ogen van uw redacteur zeer twijfelachtige straf tegen Danny Stempher en een zeer terechte straf tegen Ryan Collier. Een halve minuut 5-tegen-3 weet Oranje te overleven, waarna Steve Mason de zojuist vrijgelaten Stempher strak aanspeelt die vervolgens Vogelaar bediend voor de 2-0, het ziet er zonnig uit voor Oranje.

Nederland scoort (Foto: Karina)
Nederland scoort (Foto: Karina)

Voor de Japanners is de start van de derde periode ook het moment om echt wakker te worden. Vanaf de eerste seconde laten ze een storm los die eigenlijk de hele periode aanhoudt. Nederland verdedigt de voorsprong met man en macht met veel geblokte schoten en een goalie die boven zichzelf uitstijgt, maar vijf minuten voor het einde is het toch raak: de Japanners trekken de goalie naar de kant om met een extra veldspeler de gelijkmaker te forceren, maar het zijn Vogelaar en Stempher die met een nette combinatie de puck in het lege net werken.

Japan probeert het nog wel en dankzij raar gestuiter voor het doel van Oosterwijk en een doelpunt van de Japanners op dertig seconden voor het einde wordt het nog wel spannend, maar de Nederlanders spelen het netjes uit en pakken de eerste drie punten van het toernooi. Man of the match is Martijn Oosterwijk voor Oranje en een of andere Japanner bij de Japanners.

Vrijdag volgt broodnodige rust voor de mannen en zaterdag do or die tegen Roemenië, dat het verrassend goed doet. Bij winst is het afwachten hoe de andere wedstrijden aflopen.