Roglic slaat dubbelslag in Ronde van Romandië

Primoz Roglic heeft de eerste rit in Romandië gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma was in de proloog al dichtbij de etappezege, maar werd op drie tienden tweede. In La Chaux-de-Fonds won de Sloveense titelverdediger de sprint van een uitgedunde groep en nam daarmee tevens de leiderstrui over van zijn landgenoot Jan Tratnik, die de proloog had gewonnen.

Er ontstond vroeg in de wedstrijd een grote kopgroep van twaalf renners op het heuvelachtige parcours in de Ronde van Romandië. Halverwege de etappe van Neuchâtel naar La Chaux-de-Fonds liep de voorsprong op naar de vier minuten, waarna EF Education First zich op kop van het peloton zette. Later volgde ook Bahrain-Merida en Jumbo-Visma zich bij EF Education First. Die drie ploegen zorgde ervoor dat de achterstand langzaam aan kleiner werd en op dertig kilometer van de streep was het avontuur voorbij voor de vroege kopgroep.

Jan Tratnik, de leider na de eerste etappe, moest vroeg passen, waardoor Roglic nu het best voorstond stond. Toch was het nog niet zeker of hij de leiderstrui mocht aantrekken na de etappe, doordat er nog genoeg klimwerk was te gaan in de etappe. Emanuel Buchmann was de eerste die in de aanval trok. De Duitser van BORA-hansgrohe, die in de Ronde van het Baskenland ook al goede vorm liet zien, trok een mooi gat en had een voorsprong van dertig seconden.

Toch hield Buchmann het niet vol. Op zes kilometer van de streep kwamen Geraint Thomas, David Gaudu en Michael Woods aansluiten bij de Duitser, maar ook zij wisten niet voorop te blijven, mede door het werk van Steven Kruijswijk, die in dienst reed voor Roglic.

Ondanks de verschillende aanvallen in de laatste kilometers moest er toch gesprint worden voor de overwinning en daarin was Roglic duidelijk de snelste. De Sloveen, die dit jaar ook de UAE Tour en de Tirreno-Adriatico won, won voor Gaudu en Rui Costa.

In het klassement neemt Roglic de leiderstrui over van zijn landgenoot Tratnik. Hij heeft in het klassement een voorsprong van tien seconden op Rui Costa, Gaudu is de nummer drie op twaalf seconden van de leider. Donderdag gaat de etappe verder en staat een makkelijk etappe op het programma in Romandië.