WhatsApp-fraude: trap er niet in!

Eerder al waarschuwden we voor fraude via WhatsApp. Dit doen we nu nog eens, maar dan met een vers voorbeeld uit de praktijk. Gisterenavond laat vroeg mijn nichtje op Facebook of ik een ander telefoonnummer had, waarop ik heel verbaasd reageerde met het antwoord dat ik al jaren hetzelfde nummer heb. Daarop kreeg ik wat screenshots doorgestuurd.

Er is dus iemand aan de haal gegaan met mijn naam en de profielfoto die ik op Facebook gebruik. Het verzoek was of ze even 680 euro wilde overmaken om een verrassing voor mijn kinderen te verzorgen. Het geld zou ze vandaag terugkrijgen van me. Ook werd er nog even verzocht om een foto van de betaling zodat ik die als betalingsbewijs kon doormailen.

In dit geval hebben de fraudeurs pech gehad, mijn nicht was zo slim om mij via een andere weg te benaderen om te controleren of het allemaal wel klopte. De fraudehelpdesk van de ABN AMRO is inmiddels op de hoogte gesteld, aangezien het in dit specifieke geval om een rekeningnummer van hen ging. Morgenmiddag zit ik op het politiebureau om aangifte te doen.

De ABN AMRO laat in een reactie weten dat deze vorm van fraude steeds vaker voorkomt, en dat er niet genoeg voor gewaarschuwd kan worden. Bij deze: WhatsApp-fraude: TRAP ER NIET IN!

WhatsApp-fraude: trap er niet in!  (Foto: DJMO )
WhatsApp-fraude: trap er niet in! (Foto: DJMO )