Aanslag Koninginnedag herdacht met besloten bijeenkomst

Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn vanmiddag in Apeldoorn aanwezig geweest bij een besloten bijeenkomst met nabestaanden ter herinnering aan de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag 2009. De aanslag vond vandaag precies tien jaar geleden plaats tijdens Koninginnedag in aanwezigheid van de Koninklijke Familie.

De aanslag vond plaats rond 11.50 uur, tijdens de officiële viering van Koninginnedag in Apeldoorn. Op dat tijdstip reed een zwarte Suziki Swift door dranghekken en een mensenmenigte heen, in de richting van een open bus waarmee de koninklijke familie op dat moment een rijtoer door Apeldoorn maakte. De aanslag kostte acht mensen het leven, onder wie de bestuurder van de auto, Karst Tates. De koninklijke familie, op wie volgens de eerst aanwezige officier van de Koninklijke Marechaussee de aanslag gericht was, bleef ongedeerd.

Bij de aanslag vielen acht doden, drie vrouwen en vijf mannen. Vier doden vielen kort na de aanslag, een vijfde slachtoffer overleed later in de avond aan zijn verwondingen, de zwaargewonde bestuurder van de auto overleed in de nacht van 30 april op 1 mei in het ziekenhuis. De medewerker van de Koninklijke Marechaussee overleed in de middag van 1 mei in het ziekenhuis en op 8 mei bezweek een 46-jarige vrouw aan haar verwondingen. Verder raakten er tien mensen gewond, van wie er twee zwaargewond waren.

De bijeenkomst werd in overleg met de nabestaanden door de gemeente Apeldoorn georganiseerd, waarbij ook waarnemend burgemeester Petra van Wingerden-Boers aanwezig was.

Kijk hieronder de beelden van de aanslag terug.