Tottenham en Ajax delen zelfde geuzennaam

Jonge elftallen, aanvallend voetbal en veel spelers bij Tottenham met een Ajax-verleden. Dat de clubs veel overeenkomsten hebben, is inmiddels bekend. Maar de meest opvallende overeenkomst is dat de Tottenhamfans dezelfde bijnaam hebben: Joden. Dinsdagavond neemt Ajax het tegen de Spurs op.

"We noemen jullie niet voor niets onze Nederlandse broers", zegt Tottenhamfan Ben. Samen met Simeon runnen ze het kanaal 'We are Tottenham TV' en gaan ze naar zowel thuis- als uitwedstrijden. Ze kennen de club door en door. Ben: "We dromen er al heel lang over om in een Europese competitie tegen Ajax te spelen."

Jodenwijk
Het stadion van Tottenham is gevestigd vlakbij een typische Jodenwijk, vertelt Simeon. Zo bezingen Tottenhamfans de Yids, een woord dat door nazi-Duitsland kleinerend werd gebruikt. Maar voor Tottenham is het een geuzennaam geworden. "Het is niet alleen een voetbalding, maar het is ook een connectie met mezelf."

 

De twee zijn trots op de club, maar kijken ook met bewondering naar de Ajaxfans. Ben: "Ik heb veel video's gezien van de supporters. Ze nemen de hele stad over. Fakkels overal, iedereen staat te springen. Ze zien er zó gepassioneerd uit. Iedereen staat te springen. Maar het is niks vergeleken bij de 'Yid Army'."

Jaloezie
Wat dat betreft kijken ze met enige jaloezie naar de Amsterdamse club. "De connectie tussen de spelers en de fans, dat is weg in Engeland. Waar dat mee te maken heeft? Te veel geld denk ik."