AustraliŽ opent massamoord op katten: 2 miljoen doden

Als je een zwerfkat in Australië bent kun je voorlopig maar beter even van de worstjes afblijven. De overheid gaat gigantische hoeveelheden worstjes verspreiden voor de dieren, maar zoals dat dan gaat zit er wel een addertje onder het gras: ze zijn gemaakt van kangoeroevlees, kippenvet, kruiden, specerijen en....'1080' (natriumfluoracetaat), waar een kat binnen een kwartier dood aan gaat.

In Australië leven zo'n twee tot zes miljoen zwerfkatten, die de flora en fauna van het land flink beschadigen. Sinds Europeanen de schattige moordmachines in de 18e eeuw mee hebben genomen zouden ze een grote rol hebben gespeeld bij het uitsterven van zeker 27 soorten zoogdieren. Genoeg is genoeg, vindt de overheid, en dus wil men honderdduizenden worstjes via vliegtuigen gaan verspreiden in gebieden waar veel zwerfkatten leven.

Woordvoerder Shane Morse liet weten dat de overheid wel gevoel heeft voor de katten: "De worstjes moeten lekker smaken, het is immers hun laatste maal." De Australische tak van PETA is niet zo gelukkig en noemt het een 'gruwelijk wreed' plan. Katten die de worstjes links laten liggen zijn overigens ook niet veilig: de overheid gaat ze ook vangen en doodschieten, terwijl de gewone burger in bijvoorbeeld Queensland zelfs 10 Australische dollar krijgt per gedode (zwerf)kat.