Hockey: Bloemendaal en Kampong naar play-offs, Oranje-Rood doet goede zaken

Koploper Bloemendaal en achtervolger Kampong hebben zich geplaatst voor de play-offs in de Hockey Hoofdklasse Heren. Bloemendaal won zondag in de klassieker met 4-2 van Amsterdam en landskampioen Kampong rekende met 3-1 af met Den Bosch. De nederlagen van Amsterdam en Den Bosch waren goed nieuws voor Oranje-Rood in de strijd om een play-offticket. De Eindhovense formatie won in eigen huis de Brabantse derby met 4-0 van Tilburg. Almere stond de rode lantaarn af aan SCHC.

Bloemendaal - Amsterdam (4-2)
De hockeyklassieker was een prooi voor Bloemendaal. De koploper kwam na vijf minuten op voorsprong en na de gelijkmaker van Amsterdam liep Bloemendaal uit naar een 4-1 voorsprong voordat Tijn Lissone de eindstand op het bord zette. Met de zege plaatste de Mussen zich voor de 23ste keer voor de play-offs. Die play-offs lijken voor Amsterdam uit het zicht. In de drie resterende wedstrijden moeten de hoofdstedelingen een achterstand van vijf punten op Oranje-Rood goedmaken.

Oranje-Rood - HC Tilburg (4-0)
Oranje-Rood is wellicht de winnaar van de week. Na een voortijdige uitschakeling vorige week in de EHL en het plotselinge vertrek afgelopen donderdag van coach Roger van Gent had interim-coach Toon Siepman weinig tijd om de mannen klaar te stomen. Maar het lukte de ervaren coach en de formatie won met duidelijke cijfers van Tilburg. Met twee rake strafcorners wees Mink van der Weerden zijn ploeg naar de overwinning. Door de nederlagen van concurrenten Den Bosch en Amsterdam heeft de ploeg wat lucht in de strijd om een ticket voor de play-offs.

Kampong - Den Bosch (3-1)
Voor het achtste seizoen op rij plaatste Kampong zich voor de play-offs. De landskampioen had voldoende aan een gelijkspel met Den Bosch, maar won op eigen veld met 3-1. Jip Janssen was met twee doelpunten uit een strafcorner de gevierde man bij de Utrechtse ploeg voor wie Robbert Kemperman de score had geopend. Joaquin Menini scoorde tegen voor Den Bosch, dat terrein verloor in de strijd om een ticket in de play-offs. Het verschil met nummer vier Oranje-Rood bedraagt drie punten met nog drie duels te gaan.

Klein Zwitserland - HGC (1-2)
Promovendus Klein Zwitserland incasseerde alweer de achtste nederlaag in negen competitieduels. Dit keer was HGC nipt met 2-1 te sterk. Vlak voor rust opende Ashley Jackson de score uit een strafcorner. Vanaf de kop van de cirkel maakte Enzo Torossi na de pauze gelijk. Drie minuten later besliste Kenta Tanaka het duel in het voordeel van de ploeg uit Wassenaar. HGC blijft door de zege op koers voor de play-offs. Klein Zwitserland staat tiende. De formatie kan zich nog veilig spelen, omdat Tilburg verloor, maar Klein Zwitserland kan ook nog rechtstreeks degraderen. Het verschil met de nieuwe hekkensluiter SCHC is slechts een punt.

Almere - Pinoké (3-3)
Na vijf nederlagen op rij pakte Almere eindelijk weer een een punt. In eigen huis werd het 3-3 tegen Pinoké. Door de puntendeling nam Almere afscheid van de laatste plaats. Op doelsaldo staat SCHC nu laatste. Almere kwam tegen de Steekneuzen tot twee keer toe op voorsprong. Alexander Hendrickx ontpopte zich opnieuw tot redder in nood voor Pinoké. Twee minuten na de 3-2 van Stijn Jolie pushte de Belg de gelijkmaker binnen en stelde zodoende een punt veilig.

SCHC - Rotterdam (2-5)
De zesde nederlaag in zeven duels betekende dat SCHC de nieuwe hekkensluiter is in de Hoofdklasse Heren. Op doelsaldo is de Bilthovense formatie op de ranglijst gepasseerd door Almere, dat met 3-3 gelijkspeelde tegen Pinoké. Omdat de andere concurrenten Klein Zwitserland en Tilburg geen punten pakten, is directe degradatie voor SCHC nog allerminst een voldongen feit.

Stand Hoofdklasse Heren
1.Bloemendaal 19-45
2.Kampong 19-45
3.HGC 19-37
4.Oranje-Rood 19-36
5.Den Bosch 19-33
6.Amsterdam 19-31
7.Rotterdam 19-30
8.Pinoké 19-18
9.Tilburg 19-13
10.Klein Zwitserland 19-10
11.Almere 19-9
12.SCHC 19-9