FOK! Wat een weer: Koningsdag!

Vanochtend vroeg is het overwegend bewolkt en trekt een gebied met buien van west naar oost over het land. In de tweede helft van de ochtend wordt het vanuit het westen geleidelijk tijdelijk droog en breekt de zon door. Ter hoogte van Amersfoort stopt het waarschijnlijk met regenen rond 11:00 uur. Het buiengebied verlaat ons land om ongeveer 14:00 uur. In de loop van de ochtend ontstaan in gebieden waar de zon schijnt gauw stapelwolken en aan het eind van de ochtend krijgt het westen te maken met nieuwe buien.

Vanmiddag zijn er flinke stapelwolken met tussendoor zonnige momenten. Vanuit het westen trekken buien over het land. De koninklijke stoet in Amersfoort krijgt waarschijnlijk richting het eind van de tocht door de stad met deze buien te maken. De felste buien zijn voor het zuiden en zuidoosten en daarbij is kans op een klap onweer. In de tweede helft van de middag wordt het van het westen uit op een enkele bui na droog. In het uiterste oosten duurt het tot het eind van de middag voordat de buiigheid afneemt.

De maxima komen uit op 13 à 14 graden. Tijdens buien daalt de temperatuur naar een graad of 8 en is het een stuk frisser. Bovendien staat er een stevige wind. De westen- tot zuidwestenwind matig in het oosten tot vrij krachtig in het westen. Aan de westkust waait een krachtige wind. Aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stranden kan het hard waaien (7 Bft.) en is kans op windstoten tot 65 km/uur. In het binnenland haalt de wind bij buien uit naar ongeveer 50 km/uur. Door de wind is het voor het gevoel behoorlijk fris. De gevoelstemperatuur ligt rond 9 graden en is bij buien nog een paar graden lager.

Vanavond neemt vanuit het westen de kans op buien opnieuw toe. De meeste buien zijn voor de westelijke helft en daarbij is er vrij veel bewolking. In het oosten wordt het op een enkele bui na droog en komen opklaringen voor.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en valt er vooral in de westelijke helft nu en dan regen of een bui. De minimumtemperatuur loopt uiteen van lokaal 4°C in het oosten tot een graad of 7 in het westen. De zuidwestenwind is overwegend matig.

Morgen overdag is er af en toe zon, met name in de noordelijke helft van het land. Vooral het westen en zuiden krijgen met enkele buien te maken. De middagtemperatuur wordt opnieuw niet hoger dan een graad of 13. De zuidwestenwind is zwak tot matig. In de loop van de dag wordt de wind zwak en veranderlijk. (Bron: Weeronline & KNMI)

Het zicht vanaf een balkon in Purmerend (Foto: spylacopa_68)
Het zicht vanaf een balkon in Purmerend (Foto: spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.