Noord-Korea: VS praat onzin

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de VS beschuldigd te kwader trouw te zijn geweest tijdens de top met president Donald Trump twee maanden geleden te Hanoi. Dat zei hij tijdens de top met de Russische president Vladimir Poetin in Vladivostok.

Vooral minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo moest het ontgelden. Die zou "onzin praten" en zich "roekeloos" hebben opgesteld, aldus de Noord-Koreanen. Naar verluidt liep de top destijds stuk omdat Pyongyang eiste dat Pompeo uit de delegatie werd verwijderd, maar Trump weigerde dit.

Volgens Kim hangt vrede geheel van Washington af, aldus de BBC. Hij praatte deze week met Poetin omdat zijn land op zoek is naar veiligheidsgaranties voordat het nucleaire programma zou kunnen worden afgebouwd. Maar die willen de Amerikanen niet geven.

"De situatie op het Koreaanse schiereiland zit vast en kan teruggaan naar de oude toestand omdat de Amerikanen zich eenzijdig te kwader trouw hebben opgesteld", zou de Noord-Koreaanse leider tegen Poetin hebben gezegd.

Ook Moskou en Beijing zijn ongelukkig met Noord-Korea's kernwapenprogramma. Poetin overlegt later met de Chinezen, en wil daarna met de Amerikaanse regering praten.