D66 wil onderzoek naar 'homogenezings'-behandelingen in Amsterdam

De Amsterdamse afdeling van D66 dringt aan op onderzoek naar 'homogenezingen' bij geloofsgemeenschappen in de hoofdstad. Volgens de raadsfractie worden veelal jonge LHBTI'ers onder druk gezet vanuit eigen familie of omgeving om zich te laten 'genezen'. "Bij sommige genezingen komt het zelfs voor dat lichamelijk leed wordt aangericht."

D66 heeft vandaag vragen hierover gesteld aan de gemeente. De partij wil dat het stadsbestuur kritisch kijkt naar de huidige methoden waarmee 'homogenezingspraktijken' worden aangepakt. D66-raadslid Jan-Bert Vroege: "Als wij staan voor een tolerant en open Amsterdam, moeten we ervoor zorgen dat wij deze vrijheid en verdraagzaamheid kunnen waarborgen."

Psychische schade
Volgens D66 vertellen autoriteitsfiguren van gemeenschappen een kwetsbare groep zoals jonge LHBTI'ers dat ze 'genezen' kunnen worden van hun anders zijn. "Hierdoor proberen jonge LHBTI'ers hun gevoelens te onderdrukken wat kan leiden tot psychische schade."

"Het kan niet dat we een kwetsbare groep zoals jonge LHBTI’ers overlaten aan hun lot bij demagogen die heilig overtuigd zijn van de onnatuurlijkheid van homoseksualiteit.", aldus Vroege.

Undercover
De vragen van D66 komen na een aflevering van de RTL-reportageserie Ewout & waarin Ewout Genemans laat zien dat kerken in Nederland actief 'homogenezings'-behandelingen aanbieden. Een acteur gaat met een verborgen camera undercover bij verschillende geloofsgemeenschappen om 'genezen' te worden.

Belangenorganisatie COC Nederland riep eerder deze week al op tot een verbod op 'homogenezing'.