Poetin en Kim houden topontmoeting

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is in Rusland op bezoek bij president Vladimir Poetin. Volgens laatstgenoemde is Kim in principe bereid om het kernwapenprogramma van Noord-Korea te beëindigen, maar zegt het land veiligheidsgaranties te willen voordat het dit kan doen.

De top komt op een moment dat besprekingen tussen Noord-Korea en de VS vastzitten. Bijna twee maanden geleden eindigde een ontmoeting tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump zonder overeenkomst. Poetin zegt die gesprekken te willen helpen vlottrekken.

De Russische president wil zowel met de Amerikanen als met Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot China over de situatie praten, aldus The Guardian. Ook Rusland en China willen dat het nucleaire programma wordt gestopt.

Rusland zou bovendien interesse hebben om de momenteel beperkte handelsrelatie met Pyongyang uit te breiden. Het gesloten communistische land beschikt over minerale grondstoffen waaronder zeldzame metalen. Noord-Korea wil op zijn beurt zijn industrie en infrastructuur moderniseren. Het land heeft echter een scala aan internationale sancties tegen zich lopen.