Regen bedreigt Notre-Dame

De elementen moeten die arme Notre-Dame wel hebben zeg. Maandag een week geleden werd deze bijna door vuur verzwolgen, maar nu wordt het eeuwenoude bouwwerk door aanstaande regenbuien bedreigd. Bergbeklimmers zijn bezig met een race tegen de klok om de kathedraal in te pakken.

Het is de bedoeling een dekzeil over de Notre-Dame aan te leggen voordat het allemaal losbarst. Het probleem is het gewelfde plafond dat het bouwwerk feitelijk overeind houdt. Het houtwerk dat deze functie had is al in vlammen opgegaan, en nu is het aan de overgebleven stenen gedeeltes om dit te doen. De vrees is dat holtes in het steen het begeven wanneer deze zich met water vullen, dus de bergbeklimmers moeten opschieten.

De brandweer werd vorige week een halfuur te laat gewaarschuwd, doordat het alarmsysteem in eerste instantie onjuiste informatie gaf over de plek van de brand. Omdat er een mis aan de gang was werd het probleem hierdoor aanvankelijk niet serieus genomen. Toen dat wel gebeurde was de brandweer er binnen tien minuten en moest halsoverkop worden besloten de voorste twee torens te redden. Naar verluidt was het kantjeboord, maar daardoor moest het dak worden opgegeven. Als de torens het hadden begeven was er geen Notre-Dame meer geweest, zegt de brandweer.

Maar nu zou het ontbreken van het dak de 850 jaar oude kathedraal dus alsnog kunnen opbreken. De verwachting is dat het in de loop van woensdag al gaat regenen, aldus de NOS. De ergste neerslag wordt donderdag verwacht.