FOK! Wat een weer: buien naderen

Hallo allemaal!

Er gaat wat veranderen mensen. Je zou haast zeggen dat dat niet meer mogelijk is gezien de tendens van de laatste jaren, maar er is neerslag op komst! JA ECHT!

Over de afgelopen tijd hoeven we het natuurlijk niet meer te hebben. Veel interessanter is om onze blik naar het zuiden toe te werpen. De laatste dagen was het bijzonder wisselvallig in het Middellands Zeegebied. Vooral in het oosten van Spanje was het raak. In de omgeving van Valencia en Alicante viel er lokaal méér dan 300 mm aan regen. Dat is al bijna de halve jaarsom van ons land. Verder vielen er vele buien ten zuiden van het Alpengebied tot aan Griekenland en Turkije aan toe. Wij hadden te maken met een hogedrukgebied boven Zweden. Deze verliest nu echter aan kracht en verplaatst zich naar het zuidoosten toe.

Dat wil dus zeggen dat de wisselvalligheid uit Spanje langzaamaan deze kant op komt. Natuurlijk zullen wij geen 300 mm krijgen, maar een paar plensbuien zitten er wel in. Gisteren merkten we dat al door de toename van de hoge bewolking. Zeker in het midden en zuiden ging de zon soms er even helemaal schuil achter. In het noorden en oosten was er weinig bewolking. Er stond echter wel een straffe oostelijke wind en de temperaturen kwamen daardoor minder hoog uit dan verwacht. Het werd niet warmer dan 17 tot 23 graden, en dat was een paar graden minder warm dan maandag.

Vandaag hebben we nog één warme dag voor de boeg. Het begint nog wel zonnig, maar er gaan stapelwolken ontstaan. Misschien dat er in het noorden een buitje valt in de ochtend, en daar kan dan Saharazand bij zitten. Die kans is echter klein. In de loop van de dag ontstaan er dan meerdere stapelwolken, maar de kans dat die overdag uitgroeien tot een bui is klein.

Nee, onze blik moeten we richten op een storing die nu boven Zuid-Frankrijk hangt, die trekt noordwaarts en uiteindelijk gaat die ook ons land bereiken. Aan het einde van de middag bereiken regen- en onweersbuien dan het zuiden van ons land. Tegelijkertijd ontstaat er ook een storing boven Duitsland en waarschijnlijk komen deze twee systemen boven ons land te liggen.

In het zuidwesten vallen de eerste buien en die gaan zich dan samenvoegen met het Duitse systeem. De meeste neerslag wordt daardoor meer noordoostwaards verwacht. Uiteraard weten we vanmiddag/vanavond hoe het een en ander zich ontwikkelt.

Het wordt vandaag nog wel warm met 21 tot 26 graden. De wind draait naar het zuiden toe en is matig van kracht.

Fijne dag! 

Interpretatie zocht verkoeling aan het water  (Foto: Interpretatie)
Interpretatie is niet van het water weg te krijgen! Verkoeling aan het water (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.