Groothertog Jan van Luxemburg overleden

Groothertog Jan van Luxemburg is vanmorgen op 98-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Luxemburg overleden. Dat maakte zijn zoon bekend op de website van het Luxemburgse hof. Jan werd geboren op 5 januari 1921 op het kasteel van Colmar-Berg, als oudste zoon van groothertogin Charlotte en prins Felix van Bourbon-Parma. Bij de Duitse inval in 1940 verliet hij het land met zijn ouders.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog studeerde hij rechten en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Quebec en in oktober 1942 nam hij dienst bij het geallieerde leger, als officier bij de Irish Guards. In die hoedanigheid maakte hij begin september 1944 de bevrijding van Brussel mee en overschreed hij enkele dagen later de Luxemburgse grens te Rodange. Hij kreeg verschillende militaire onderscheidingen en eretekens.

Van 1951 tot 4 mei 1961 was de prins lid van de Raad van State, daarna gedurende drie jaar 'luitenant-vertegenwoordiger', dat wil zeggen regent, van het groothertogdom, tot hij op 12 november 1964 officieel zijn moeder opvolgde als groothertog van Luxemburg. Op 7 oktober 2000 deed Jan troonsafstand ten voordele van zijn oudste zoon Hendrik.