Komiek wordt president Oekraïne

De komiek Volodymyr Zelensky heeft de presidentsverkiezingen van Oekraïne gewonnen. Hij versloeg zittend president Petro Porosjenko met zeker 73 tegen 24 procent van de stemmen. Laatstgenoemde heeft zijn nederlaag erkend.

Het is een treffend voorbeeld van life imitating art, want Zelensky speelt al een tijdje de hoofdrol in de populaire satirische serie Dienaar van het Volk, waarin een onderwijzer per ongeluk president wordt.

Dat gebeurt nadat hij in een filmpje vloekend en tierend tekeer gaat tegen de corruptie in het land, en dat fimpje viraal gaat. Zelensky runde zijn campagne onder een nieuwe politieke partij die ook Dienaar van het Volk heet.

Porosjenko werd in 2014 op een vergelijkbaar platform president, maar wist het volk niet te overtuigen dat hij dit heeft waargemaakt. De president zei tijdens de campagne dat Zelensky geen enkele ervaring heeft, en smeekte de bevolking om een tweede kans.

Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Porosjenko ook niet zoveel ervaring had, gezien hij als snoepfabriekmiljardair werd verkozen. De eerlijkheid gebiedt overigens ook te zeggen dat hij vermoedelijk inmiddels geen miljardair meer is.

Korrel zout
Hoe dan ook, Oekraïeners zien Porosjenko als oligarch, wat het succes van de komiek mogelijk deels verklaart. Saillant detail is echter dat deze wordt gesteund door Ihor Kolomoisky, een andere oligarch en zakelijk tegenstander van de huidige president.  Zelenskys belofte om de macht van de oligarchen in te dammen mag dus wellicht met een korrel zout worden genomen.

Ook qua buitenlandbeleid verschillen de twee mannen niet zoveel. Ook Zelensky wil dat Rusland uit de door dat land geannexeerde Krim vertrekt, en is voorstander van nauwere banden met de EU en de Navo.