Hockeysters Amsterdam voltooien sprookje en zijn kampioen van Europa

Amsterdam heeft zich maandag in het Wagener Stadion gekroond tot kampioen van Europa. Spannend was de finale van de EHCC geen moment. Binnen drie minuten stond Amsterdam al met 2-0 voor tegen Real Sociedad, dat uiteindelijk met 7-0 werd vernederd. Dat doet echter niets af aan de geweldige prestatie die Amsterdam dit paasweekend heeft geleverd.

"De halve finale was de finale", zei bondscoach Rinus Michels na de gewonnen EK-finale tegen de Sovjet-Unie in 1988, nadat aartsrivaal West-Duitsland in de halve finale was verslagen. Dat gevoel bekroop het publiek van het EK voor clubteams in het Wagener Stadion nu ook een beetje. Real Sociedad, de nummer zeven van Spanje, was geen partij voor Amsterdam, maar de vechtlust waarmee zestienvoudig Europees kampioen en angstgegner Den Bosch zondagmiddag werd verslagen, was weergaloos en buitengewoon knap.

Amsterdam snel op 2-0 voorsprong
Amsterdam – Real Sociedad was al snel een gelopen koers, zeker na de twee snelle goals van de thuisploeg. De sleeppush van Eva de Goede, in de tweede minuut, door de benen van de Spaanse keepster Priscila Jori. Daarna het doelpunt van Marijn Veen, op aangegeven van Charlotte Vega, na een prachtige aanval. Twee nul. Hup, en de spanning was weg. Kelly Jonker tipte na een strafcorner, die in eerste instantie mislukte, ook de 3-0 in het eerste kwart nog binnen.

Drie goals van Marijn Veen
Na de twee knappe overwinningen op angstgegners UHC Hamburg en Den Bosch voelde Amsterdam dat het deze unieke kans op het winnen van een hoofdprijs niet meer uit handen mocht geven, zeker niet nadat het het zwakke Real Sociedad was dat zich zondagmiddag ten koste van Der Club an der Alster voor de finale plaatste. Die overwinning vierde Real Sociedad uitbundig, met z’n allen zingend, springend en dansend op het veld, wild slaand op een trommel, alsof ze al Europees kampioen waren geworden. Het zal vanaf de tribune handenwrijvend door Amsterdam zijn gezien. Het bereiken van de finale was voor de omnivereniging zelfs zo uniek dat de president van de club vandaag met zijn privéjet rechtstreeks naar Amsterdam was gevlogen.

Wat speelde Amsterdam fris en frivool, tegen de nummer zeven van Spanje weliswaar. De 4-0 van Marijn Veen was lekker, een steenhard backhandschot. Yasmin Geerlings kon vrij uithalen en maakte de 5-0. Eva de Goede sloeg uit een strafcorner de 6-0 binnen. Vijf minuten voor tijd maakte Marijn Veen haar derde doelpunt van het toernooi (7-0), na weer een schitterende aanval. Amsterdam speelde in de finale een moordend hoog tempo, dat Real Sociedad duidelijk te machtig was. Happend naar adem sjokten de Spaanse speelsters het veld af, als ze werden gewisseld.

Kampioen van Europa
Marijn Veen speelde een geweldig toernooi. Maria Verschoor was ook goed. Hun combinaties waren prachtig, ze zijn op dit moment het mooiste aanvalskoppel uit de Hoofdklasse. Anne Veenendaal was belangrijk tegen Den Bosch. Kimberly Thompson is een bloedirritante, sterke mandekker geworden. De solo’s van Felice Albers zijn heerlijk. De jonkies Sosha Benninga, Floor de Haan, deden goed mee. Charlotte Vega bewees ook haar waarde dit toernooi. En ga zo maar.

Vrijdag in de kwartfinale tegen UHC Hamburg stond Amsterdam vlak voor het einde van het derde kwart nog met 2-0 achter. Maandagavond om 17:37 uur was Amsterdam kampioen van Europa.

Amsterdam de beste van Europa. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)
Amsterdam de beste van Europa. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)