Hockeysters Amsterdam stoten Den Bosch in Europa van de troon

De transformatie van Amsterdam na de winterstop in een vechtmachine is ongekend. Het ensemble van Rick Mathijssen heeft zich zondag in het Wagener Station geplaatst voor de finale van de EHCC. Prachtig was de overwinning op Den Bosch (1-0), de koningin van Europa, dat door de thuisploeg met uitstekend verdedigen uit het toernooi werd geknikkerd. Het is ongekend.

Hoe Amsterdam aan het gevecht tegen de aartsrivaal en de angstgegner uit het verleden begon, was weergaloos en buitengewoon knap. Elke keer als Den Bosch de bal aannam, klapten de hoofdstedelingen er vol bovenop. Amsterdam blufte en troefde hun opponent in de duels af, ondanks dat Frédérique Matla in de openingsfase de eerste strafcorner van de wedstrijd mocht afvuren op Anne Veenendaal. Diens rechtervoet bracht redding op de lijn.

De 1-0 van Charlotte Vega
Amsterdam hockeyde zeker niet oogstrelend, maar was vooral in het begin sterker, feller en beter. Fraai was de variant waaruit de thuisploeg scoorde, dezelfde als in de met 3-2 gewonnen kwartfinale tegen UHC Hamburg. Eva de Goede sleepte de bal richting de tweede paal, richting spits Charlotte Vega, die op doel tipte. Keepster Josine Koning had de bal met haar linkerhand misschien nog weg kunnen slaan, maar greep niet adequaat in. De 2-0 van Charlotte Adegeest even later uit een slecht gestopte strafcorner werd afgekeurd, omdat de bal van buiten de cirkel zou zijn geslagen.

Amsterdam – Den Bosch was heerlijk spannend, met onvoorspelbare afloop. Een clash tussen de ploeg die na de winterstop niet te verslaan is, die hongerig naar succes is en die na hun comeback in de kwartfinale tegen UHC Hamburg voelde dat een stunt in de lucht hing, tegen de machine uit Den Bosch, de veelvraat wiens honger na zestien Europese titels in negentien jaar nog steeds niet is gestild. Het is de slechtste prestatie van Den Bosch in Europa ooit, dat sinds 1999 altijd de finale heeft gespeeld. Het was prachtig om de vechtlust van de ploeg van Rick Mathijssen te zien, bij wie de 22-jarige Marijn Veen inmiddels een grote mevrouw is.

De Bossche Bazen hebben het vechten uitgevonden en knokten zich in de wedstrijd. Wat als Frédérique Matla in het sterke tweede kwart van Den Bosch met haar forehand niet recht op keepster Anne Veenendaal had geschoten? Ach, de cornervariant op aangeefster Pien Sanders, die net te laat kwam inglijden voor de tip bij de tweede paal. Matla die weg draaide en opnieuw een schot loste, dat over ging. De sleeppush van Ireen van den Assem richting de linkerbenedenhoek, waar ze de uitgestoken rechtervoet van Veenendaal trof. De 1-1 gloorde een tijdje, maar met hangen en wurgen haalde de verdediging van Amsterdam het rustsignaal.

Amsterdam in de overlevingsstand
Den Bosch begon beter aan het derde kwart, maar creëerde op een laag schot van Lidewij Welten na geen kansen. Door te vechten bleef Amsterdam overeind. Dom was de gele kaart die Sian Keil pakte na een overtreding op Lauren Stam, nadat ze pas net weer in het veld stond nadat ze groen had gehad. Met een man minder was Den Bosch niet bij machte om Amsterdam pijn te doen. Aanvallend was de thuisploeg na het sterke eerste kwart niets meer, maar de verdediging stond geweldig goed, met Lauren Stam en de heerlijk irritante mandekker Kimberly Thompson als uitblinkers.

Omdat het creëren van kansen Den Bosch niet lukte, moest het maar uit de corner komen. Aan het begin van het vierde kwart koos Frédérique Matla vanaf de kop van de cirkel voor de variant, maar de inglijdende Lidewij Welten tipte de bal met een buikschuiver over. De 1-1 hing in de laatste minuten nog steeds in de lucht. Vier minuten voor tijd moest Marijn Veen na een overtreding twee minuten naar de kant. Amsterdam bleef tot het allerlaatste fluitsignaal in de overlevingsstand en gaf de heroïsche zege niet meer uit handen. Daarna barstte het feest bij de thuisploeg los. Maandag speelt HC Amsterdam de finale tegen Real Sociedad. Den Bosch speelt om plek drie tegen Der Club an der Alster,