Niewiadoma houdt Van Vleuten net achter zich in vrouweneditie Amstel Gold Race

Katarzyna Niewiadoma heeft de vrouweneditie van de Amstel Gold Race gewonnen. De Poolse reed weg op de laatste beklimming van de Cauberg en hield in de laatste meters net genoeg over om Annemiek van Vleuten achter zich te houden, die nog heel dichtbij kwam.

Op vijftig kilometer van de streep begon de finale van de Amstel Gold Race nadat de vijf vroege vluchters werden teruggehaald. Alle bekende rensters zaten van voren zoals onder meer de Nederlanders Anna van der Breggen, Marianne Vos, Van Vleuten, Lucinda Brand en Ellen van Dijk.

De Britse Lizzie Deignan, die haar eerste race van het jaar reed, zag haar kans en ging in de aanval. Ze kreeg geen ruimte en daarna waren er verschillende aanvallen en reed uiteindelijk Katie Hall, Amanda Spratt en Elisa Longo Borghini weg uit de favorieten groep. Op de voorlaatste beklimming van de Cauberg reed Niewiadoma naar het drietal toe.

Bij het ingaan van de laatste ronde had het viertal een voorsprong van twintig seconden op de achtervolgingsgroep. Op de Bemelerberg reed Marianne Vos samen met de anderen er weer naar toe en zo kon de koers tussen de favorieten opnieuw beginnen.

Longo Borghini was de volgende die in de aanval ging en kreeg niet veel later gezelschap van Spratt en Ashleigh Moolman. Twintig seconden was de voorsprong van het drietal, maar de samenwerking was niet optimaal en zo konden de achtervolgsters weer terugkomen vlak voor de laatste beklimming van de Cauberg.

Op de laatste beklimming van de wedstrijd beschikte Niewadoma over de beste benen en reed weg bij de anderen. De Poolse had een mooie voorsprong op de top en was Van Vleuten de eerste achtervolgster. De Nederlandse kwam nog heel dicht in de slotkilometer, maar de Poolse had nog net voldoende voorsprong om zo haar eerste Amstel Gold Race te winnen. Vos won in de achtergrond de sprint voor de derde plaats.

Niewiadoma wint net voor Van Vleuten Amstel Gold Race (Pro Shots / George Deswijzen)
Niewiadoma wint net voor Van Vleuten Amstel Gold Race (Pro Shots / George Deswijzen)