GroŖschartner wint ingekorte bergrit Ronde van Turkije

Felix Großschartner heeft de koninginnenrit in de Ronde van Turkije gewonnen. De Oostenrijker van BORA-hansgrohe was deelde op de slotklim naar Kartepe zijn krachten het beste in en won kwam solo aan. Hij neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Sam Bennett.

Vooraf aan de vijfde werd de slotklim ingekort met vier kilometer. Gelukkig voor de klimmers in deze Turkse rittenkoers, die meetelt in de WorldTour, deed dat niks af aan de zwaarte van de klim. De laatste vier kilometer vlakte de klim sterk af, waardoor zwaarte van de klim intact bleef.

Aan de voet van de slotklim was het peloton weer samen nadat lange tijd een kopgroep voorop had gereden. Dimension Data bepaalde lange tijd het tempo op de slotklim, maar op zes kilometer van de streep lieten de klimmers zich voor het eerst zien. Velerio Conti trok als eerste ten aanval en sloeg een klein gaatje. Daarna was het de beurt aan Remco Evenepoel. het 19-jarige Belgische supertalent reed het gat naar Conti in een keer dicht en niet lang daarna ging hij er alleen vandoor.

Evenpoel sloeg een gaatje van vijftien seconden, maar achter hem wisten Merhawi Kudus, Conti en Großschartner terug te komen. Het zou tussen deze vier gaan voor de etappezege. Na een versnelling van Großschartner kon alleen Kudus de Oostenrijker volgen. Kudus zag zijn kans in de voorlaatste kilometer en reed weg bij Großschartner, maar de Oostenrijker had zijn klim het best ingedeeld en zou weer terugkomen bij Kudus en liet hem op 200 meter van de streep achter en pakte zo de ritzege. Op hield Conti Kudus nog in en zo werd de Italiaan nog tweede voor Kudus.

In het klassement neemt Großschartner de leiding over van Bennett. De Oostenrijker van BORA-hansgrohe heeft in het klassement een voorsprong van negentien seconden op Conti. Kudus is de nummer drie op 25 seconden. Zondag staat er nog één etappe op het programma, maar die rit is gemaakt voor de sprinters.