Foetus wordt 'mens' na abortus, EO blij

Sinds februari kunnen doodgeboren kinderen met terugwerkende kracht worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Daartoe kwam er een wet na een lobby van ouders die niet konden verkroppen dat de overheid het bestaan van hun kroost niet erkende. De EO meldt dat een vrouw die spijt kreeg van een abortus dit nu ook heeft gedaan. Volgens de omroep lijkt de wet daarmee te erkennen dat er sprake was van een mensenleven.

De registratie kwam tot stand met behulp van advocaat Don Ceder, tevens ChristenUnie-fractieleider te Amsterdam. Hij studeerde af op het onderwerp ongeboren leven, aldus de EO. De vrouw doet in het programma NieuwLicht op Tweede Paasdag onder een schuilnaam haar verhaal.

"Wat mij betreft is Yara de eerste in het land, misschien ook wel van de wereld, want in heel veel landen kan dit niet dus Nederland is daarin wel echt trendsettend", zegt Ceder. Presentator Tijs van den Brink valt hem bij: "Het rare is wel dat we hier te maken hebben met een foetus die is geaborteerd, die met terugwerkende kracht mens is geworden. Daarmee zegt de wetgever eigenlijk: dit was een mens of niet?"

Nee, zegt Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66), een van de initiatiefnemers van de wet, tegen de NOS. Volgens haar is er bewust voor gekozen de duur van de zwangerschap niet in de wet op te nemen.

'Gevoel'
"De wet is gebaseerd op het gevoel dat ouders kunnen hebben. De registratie heeft geen rechtsgevolgen", aldus Bergkamp. Ze wijst erop dat er in juridische zin nog steeds pas sprake is van een mensenleven vanaf het moment dat een kind levend ter wereld is gekomen.

Het scenario van registratie na abortus zou tijdens debatten in de aanloop naar de wet ook ter sprake zijn gekomen. Volgens Bergkamp staat niet in die wet wanneer een foetus een mens is. "Ook dat is een gevoelskwestie", aldus het Kamerlid. Ze stelt dat de vrouw de foetus ook zonder hulp van een advocaat had kunnen laten registreren.