Fed Cup-team dicht bij degradatie uit Wereldgroep

De Nederlandse Fed Cup-ploeg is zaterdag de strijd om lijfsbehoud in wereldgroep II tegen Japan slecht begonnen. Zowel Richèl Hogenkamp als de Bibiane Schoofs verloor. Daardoor dreigt degradatie.

Misaki Doi was in de openingspartij te sterk voor Richèl Hogenkamp: 6-3 en 6-4. In de tweede partij had Nao Hibino weinig problemen met Bibiane Schoofs: 6-1 en 6-2. Die laatste partij was al na 54 minuten klaar. Zondag volgen nog twee enkelpartijen. Mocht Nederland de stand gelijk trekken dan beslist een dubbel over wie er op het op één na hoogste niveau van het landentennis mag blijven uitkomen.

Captain Paul Haarhuis kan in Osaka geen beroep doen op Kiki Bertens en Arantxa Rus. Beiden vonden een trip naar Japan midden in het gravelseizoen niet in hun schema passen. Bij Japan ontbreekt Naomi Osaka, de nummer 1 van de wereld. Nederland speelt sinds 2015 in de Wereldgroep. Tussen 2000 en 2014 speelde Oranje in de Europese/Aziatische Zone I, waar Nederland zeer waarschijnlijk ook volgend jaar weer in zal uitkomen.