Terreur Noord-Ierland kost leven journaliste

De 29-jarige reporter Lyra McKee is in de nacht van donderdag op vrijdag in het Noord-Ierse Derry om het leven gekomen. De Britse autoriteiten spreken van een "terroristisch incident". Een lid van de zogenoemde New IRA zou schoten hebben afgevuurd tijdens rellen in de wijk Creggan. Verscheidene politievoertuigen vatten vlam nadat ze door molotovcocktails waren geraakt.

Derry ligt op een van de Noord-Ierse breukvlakken. Er wonen veel Iers-gezinde republikeinen maar ook veel pro-Britse unionisten. De stad heeft dan ook twee namen; voor laatstgenoemde groep is dat Londonderry. De rellen braken uit nadat de politie een inval deed in een woning. Creggan is een overwegend republikeinse wijk.

Volgens de Britse politie was er sprake van één schutter, en ging het om "opzettelijk geregeld geweld". De journaliste is met een politiewagen naar het ziekenhuis gebracht, maar behandeling mocht niet meer baten. Er is een onderzoek wegens moord ingesteld, aldus The Journal.

Sinds januari is het onrustig in de wijk. Dat hangt samen met politieonderzoek naar wapenbezit bij vermeende leden van de New IRA (Irish Republican Army). Eerder dit jaar ontplofte in de stad een autobom voor de deur van de plaatselijke rechtbank.

De invallen werden in het kader van pasen gedaan. Dat is sowieso een gevoelige periode vanwege de Paasopstand van 1916, die tot veel burgerslachtoffers leidde toen deze door de Britten werd neergeslagen. Dit jaar maakt men zich extra zorgen omdat de Ierse Republiek 70 jaar bestaat, en de naderende Brexit bovendien tot extra onrust in het grensgebied leidt.