O'Sullivan treft eerste amateur ooit op WK snooker

Aanstaande zaterdag begint het wereldkampioenschap snooker vanuit The Crucible Theatre in Sheffield. Ronnie O'Sullivan is gekoppeld aan de eerste amateur ooit die zich heeft geplaatst voor het WK. 

O'Sullivan speelt tegen James Cahill. De 23-jarige Engelsman won als speler zonder tourkaart drie kwalificatiewedstrijden en plaatste zich daarmee voor het hoofdtoernooi. Cahill won van Andrew Higginson (39), Michael Holt (26) en Michael Judge, ook een ongeplaatste speler. Cahill is niet helemaal een onbekende. Tussen 2013 en 2017 was hij wel in het bezit van een tourkaart. Zijn resultaten waren echter niet goed genoeg om op de tour actief te blijven. 

De Welshman Mark Williams is het eerste reekshoofd en de titelverdediger. Hij versloeg vorig jaar in de finale de Schot John Higgins. Williams opent tegen de Engelsman Martin Gould.  Luca Brecel staat in de eerste ronde tegenover de 33-jarige Engelsman Gary Wilson. Bij winst neemt veertiende reekshoofd Brecel het in de achtste finales op tegen de Engelse drievoudige wereldkampioen Mark Selby, het derde reekshoofd, of de Chinees Zhao Xintong.

Naat Cahill en Zhao zijn er nog vijf andere debutanten. Dit zijn Scott Donaldson, Michael Georgiou, Li Hang, Luo Honghao, Tian Pengfei. Het is voor het eerst sinds 1999 dat er zeven debutanten zijn. Het WK begint aanstaande zaterdag en de finale heeft plaats op 5 en 6 mei. 

Bracket WK Snooker 2019
Mark Williams (Wal, 1) v Martin Gould (Eng)
David Gilbert (Eng, 16) v Joe Perry (Eng)
Barry Hawkins (Eng, 9) v Li Hang (Chn)
Kyren Wilson (Eng, 8) v Scott Donaldson (Sco)
John Higgins (Sco, 5) v Mark Davis (Eng)
Stuart Bingham (Eng, 12) v Graeme Dott (Sco)
Shaun Murphy (Eng, 13) v Luo Honghao (Chn)
Neil Robertson (Aus, 4) v Michael Georgiou (Cyp)
Mark Selby (Eng, 3) v Zhao Xintong (Chn)
Luca Brecel (Bel, 14) v Gary Wilson (Eng)
Jack Lisowski (Eng, 11) v Ali Carter (Eng)
Mark Allen (NI, 6) v Zhou Yeulong (Chn)
Judd Trump (Eng, 7) v Thepchaiya Un-Nooh (Tha)
Ding Junhui (Chn, 10) v Anthony McGill (Sco)
Stephen Maguire (Sco, 15) v Tian Pengfei (Chn)
Ronnie O'Sullivan (Eng, 2) v James Cahill (Eng)