Taxichauffeurs kondigen protestmars aan in Amsterdam

Taxichauffeurs die aangesloten zijn bij de Toegelaten Taxi Organisaties (TTO) lopen donderdag een protestmars in de stad. Het gaat om een landelijke mars, waarbij zo'n 1200 mensen worden verwacht.

De protestmars begint om 12:15 uur en duurt ongeveer drie kwartier. Daarna zal een petitie worden overhandigd aan wethouder Sharon Dijksma (Vervoer).

De demonstranten eisen een gelijk speeldveld in de taximarkt, waar alle chauffeurs dezelfde regels opgelegd krijgen. Daarbij zou het niet uit moeten maken of ze voor een taxicentrale werken of voor een dienst zoals Uber.

Oneerlijke concurrentie
Volgens FNV Taxi en FNV Zelfstandigen, die de protestmars organiseren, heeft de komst van platforms die werken met app-boekingen veel negatieve gevolgen voor de taxisector. "De markt is verzadigd", zegt Minke Jansma van FNV Taxi. Om die reden wil de vakbond dat de gemeente ingrijpt als er te veel taxichauffeurs zijn. "Bovendien is er sprake van oneerlijke concurrentie en schijnconstructies."

Ook wordt geëist dat de vakbekwaamheidstoets weer wordt ingevoerd, zodat de kans op gevaarlijke situaties wordt teruggedrongen. 

Ook chauffeurs die rijden voor taxi-app Uber gaan deze week actie voeren. Ze doen dat aanstaande vrijdag.