Sony wordt strenger voor seksueel getinte games

De recente censuur van seksuele getinte games op de PlayStation 4 is geen toeval. Sony heeft nieuwe richtlijnen voor het reguleren van seksueel expliciete inhoud in de games die op het platform worden verkocht, vertelt een woordvoeder aan de Wall Street Journal.

Een woordvoerster van Sony heeft bevestigd dat het bedrijf zijn eigen richtlijnen heeft opgesteld zodat ontwikkelaars 'evenwichtige content op het platform kunnen bieden' en 'gaming de gezonde groei en ontwikkeling van jonge mensen niet remt', schrijft de Wall Street Journal. Er wordt gezegd dat leidinggevenden bij het bedrijf bang zijn dat de verkoop van seksueel expliciete games hun wereldwijde reputatie zou schaden. Volgens de Wall Street Journal zijn de games die worden verkocht op de Japanse thuismarkt de grootste zorg. Deze games bevatten vaak bijna naakte jonge vrouwen die minderjarig kunnen zijn.

The Wall Street Journal benoemt twee belangrijke redenen voor het nieuwe beleid op basis van de gesprekken met Sony-medewerkers. De eerste reden is de opkomst van de #MeToo-beweging, een campagne om seksueel wangedrag, intimidatie en aanranding te bestrijden en de manier waarop die kwesties worden besproken te veranderen. De tweede reden is de opkomst van streamingplatforms zoals Twitch en YouTube, waar seksueel expliciete games uit Japan een wereldwijd publiek kunnen hebben.

Deze regels zijn al in 2018 ingegaan. Afgelopen oktober kondigde uitgever Xseed Games aan dat het spel Senran Kagura Burst Re: Newal op PS4 zou worden uitgesteld om de 'intimiteitsmodus' te verwijderen en te voldoen aan 'de wensen van de platformhouder'. De vertaler van het spel tweette toen dat dit deel uitmaakte van een nieuw pakket aan regels. Verschillende ontwikkelaars van volwassen visual novels melden ook een strengere check als ze hun game ter goedkeuring aanbieden aan Sony.

Wat de regels precies zijn is niet eens duidelijk, waardoor ontwikkelaars nog eens in het duister tasten ook. Pas bij de goedkeuring krijgen ze feedback of hun spel voldoet aan de eisen van Sony.

Nintendo heeft aangegeven dat ze geen moeite hebben met dit soort games, zolang ze maar de juiste PEGI- of ESR-rating hebben. Zij leggen de verantwoordelijkheid bij ouders en verkooppunten.

Dead or Alive Xtreme 3 (Foto: Koei Tecmo)