Homoseksuele kandidaat lanceert presidentscampagne VS

Pete Buttigieg, burgemeester van South Bend te Indiana, heeft zich officieel kandidaat gesteld om het in 2020 op te nemen tegen de Amerikaanse president Donald Trump. De openlijk homoseksuele 37-jarige doet het opvallend goed in de peilingen, en kan met zijn profiel de ideale 'tegenpool-kandidaat' vormen die aanhangers van de Democratische Partij lijken te zoeken.

Op campagnebijeenkomsten lopen aanhangers rond met bordjes met de woorden 'Boot Edge Edge', om duidelijk te maken hoe de ongebruikelijke naam van Maltese oorsprong wordt uitgesproken. De kandidaat heeft een carrière als econoom en militair achter de rug, en heeft in Afghanistan gediend.

Hij betreedt als jongste kandidaat een behoorlijk druk strijdtoneel van inmiddels 18 mededingers. Eerder stelden de 77-jarige Bernie Sanders en Elizabeth Warren (69) zich al kandidaat. Mogelijk komt daar ook nog Joe Biden bij, met zijn 76 jaar ook niet meer de jongste.

Buttigieg zou stemmen kunnen trekken bij zowel gematigde als progressieve Democraten. Bij recente peilingen in Iowa en New Hampshire kwam hij als derde uit de bus, achter Sanders en Biden. Maar eerder werd zijn kandidatuur niet alleen gewaagd maar ook kansloos genoemd. Inmiddels heeft de burgemeester zich echter tot serieuze mededinger ontpopt.

De kersverse kandidaat wordt omschreven als authentiek en slim. Hij spreekt acht talen waaronder Spaans, Frans, Noors en Arabisch. De Democraat heeft zich uitgesproken voor een duurzaam economisch programma, de zogenoemde Green New Deal, en voor meer controles op wapenaankopen. Ook wil hij meer belasting heffen bij de allerrijksten, en troepen terugtrekken uit Afghanistan. Buttigieg is lid van de Episcopaalse Kerk, en trouwde vorig jaar met zijn partner Chasten.