81 keer is scheepsrecht voor NASCAR-coureur Truex op shorttrack

NASCAR-coureur Martin Truex Jr heeft in de Cup Series éindelijk een zege te pakken op een zogenaamde shorttrack. De kampioen van 2017 won op de Richmond Raceway in Virginia, waar hij bijna de helft van de 400 ronden op kop reed. Het was de 20e Cup-zege voor Truex, die in 80 eerdere pogingen op een shorttrack naast de winst greep.

Kevin Harvick vertrok vanaf poleposition en had ook een tijdje de leiding, maar richting de competition caution - het had geregend en dus waren de baanomstandigheden anders dan tijdens de eerdere sessies - nam Kyle Busch het heft in handen. Hij won de eerste stage vervolgens ook zonder problemen, voor Joey Logano en Truex.

Busch en Logano reden bij de herstart voor stage twee voorop en in het middenveld kreeg Kyle Larson al snel een probleem: hij werd aangetikt door Daniel Hemric en moest zich een weg richting pitstraat banen. Dat lukte, maar een paar ronden later spinde hij de muur in. Vrijwel iedereen kwam naar binnen en daarbij ging het fout voor Busch: hij reed te hard en moest achteraan aansluiten, waardoor Truex de leiding in handen nam.

Logano was niet blij met Keselowski (Bron: YouTube)

In de slotfase van stage twee had Truex flink wat moeite om voorbij achterblijver Ryan Blaney te komen, waar Logano van profiteerde: hij pakte de leiding en won de stage, voor Truex, Kevin Harvick en Brad Keselowski. Dat was bij de herstart ook weer min of meer de volgorde en dus kon de tweede helft van de race beginnen.

Met zo'n 150 ronden te gaan zette Michael McDowell zijn auto stevig in de muur, met uiteraard een caution als gevolg. Dat zorgde weer voor pitstops en bij de herstart was de leiding in handen van Truex, met Keselowski achter zich aan, hoewel die niet veel later de leiding overnam. Dat duurde dan weer niet lang, want hij viel wat terug en Truex greep de leiding terug, met Clint Bowyer achter zich aan.

McDowell in de muur (Bron: YouTube)

Met ruim twintig ronden te rijden zat Bowyer bovenop de achterkant van Truex, terwijl ook Logano dichterbij kwam. Een rondenlange aanval van Bowyer werd met pijn en moeite afgeslagen door Truex, die vervolgens last kreeg van wat achterblijvers. Ook Harvick kon zo ineens weer aansluiten en dus werd het nog bijzonder spannend.

Logano profiteerde optimaal van een klein foutje van Bowyer en schoof op naar plek twee, waarna hij zich met twee ronden te gaan bij Truex meldde. Een ultieme aanval mislukte echter en met een half uitbrekende achterkant kwam Logano als tweede over de streep, achter Truex, die zo éindelijk een race won op een shorttrack.

Truex houdt Logano van zich af (Bron: YouTube)