Gedoe om 9/11-uitspraak moslim-Congreslid

Amerikanen inclusief president Donald Trump buitelen over elkaar heen om uitspraken over de terreuraanslagen van 11 september 2001, die het Democratische lid van het Huis van Afgevaardigden Ilhan Omar onlangs deed. Het eerste hoofddoekdragende Congreslid zou de terreuraanval hebben gebagatelliseerd, maar anderen zeggen dat haar uitspraken uit de context zijn gerukt.

Een paar weken terug verwees Omar naar 9/11 met de woorden dat "sommige mensen iets deden", tot woede van de Republikeinse partij en Trump in het bijzonder. De president tweette een filmpje met uitspraken van haar, voorzien van zijn in hoofdletters uitgedrukte commentaar "Wij zullen dit nooit vergeten!"

Omar deed de uitspraak tijdens een toespraak bij de zogeheten Council on American-Islamic Relations (CAIR), een groep die zich tegen discriminatie van moslims keert. Ze zei daar: "CAIR werd opgericht na 9/11 omdat zij erkenden dat sommige mensen iets deden, en dat ieder van ons toegang tot onze burgerlijke vrijheden begon te verliezen."

Die club werd eigenlijk al zeven jaar eerder opgericht, maar werd na de aanslagen activistischer. Partijleden van Omar, waaronder Congresvoorzitter Nancy Pelosi, zeggen dat Omar er enkel op wilde wijzen dat de reactie op de aanslagen de hele moslimgemeenschap raakte in plaats van diegenen die de aanslagen uitvoerden.

Eerder raakte Omar al in opspraak om uitspraken over de American Israel Public Affairs Committee, een machtige lobbygroep. Die probeert volgens haar leden van het Huis van Afgevaardigden trouw te laten zweren aan een vreemde mogendheid. Het kwam haar op beschuldigingen van antisemitisme te staan. Sommigen zien in haar uitspraak over 9/11 een bevestiging van anti-Amerikanisme, maar zelf zegt ze juist erg van haar land te houden.

Sommige twitteraars namen na de tweet van Trump de gelegenheid te baat om een van zijn eigen reacties op de aanslagen in herinnering te brengen. Destijds werd hem gevraagd of zijn eigen gebouw op Wall Street schade had ondervonden, maar Trump antwoordde met de opmerking dat dat gebouw nu het hoogste van Manhattan was.