Sterke daling steun koningshuis onder jongeren

In tien jaar tijd is de steun voor de monarchie onder jongeren gedaald van 80 naar 55 procent. Dat blijkt uit cijfers van Ipsos, waarin de NOS onlangs naar de leeftijdscategorieën heeft zitten turen.

Er is sprake van een trend waaraan de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013 niets heeft kunnen veranderen. "De verwachting was dat hij het koningschap zou moderniseren en verjongen. Dat had jongeren aan moeten spreken, maar dat zien we juist niet terug in onze data", aldus onderzoeker Sjoerd van Heck.

Ook onder de bevolking in het algemeen daalt de steun. In dezelfde periode zakte deze van 80 procent in 2008 naar 68 procent in 2018. Het onderzoek wordt ieder jaar rond koningsdag uitgevoerd; voor dit jaar moet dat dus nog gebeuren. Er wordt onder meer gevraagd of mensen liever hebben dat Nederland een monarchie blijft of dat het een republiek zou moeten worden.

In de categorie 18 tot 35 jaar worden de kosten van het koningshuis worden als voornaamste bezwaar genoemd. Het koninklijk paar krijgt gezamenlijk zo'n 6,8 miljoen euro per jaar, ruim 80 procent van het totaal aan koninklijke uitkeringen. Daarvan wordt onder meer het personeel betaald. Prinses Amalia kan als ze 18 wordt op een slordige anderhalf miljoen euro per jaar rekenen.

Daarnaast wordt gezegd dat het koningshuis ouderwets is, en zou de erfopvolging niet meer van deze tijd zijn. "Als iets generatie op generatie wordt overgedragen, zegt dat niets over iemands bekwaamheid. Ik heb dan liever een republiek, waarbij het volk iemand mag kiezen", zegt een van de ondervraagden.