Bivakmutsen en imitatievuurwapens in Rotterdam: acht aanhoudingen

Zaterdagavond kreeg de politie een melding binnen van bezorgde burgers dat er een groep mannen met bivakmutsen en wapens zou rondlopen bij de Rotterdamse Olympiaweg. Een groot aantal agenten ging erop af en hield acht mannen aan voor wapen- en vuurwerkbezit. Mogelijk ging het om het opnemen van een videoclip, sowieso ging het om ondoordacht gedrag wat burgers zorgen baart en angst aanjaagt.

De Olympiaweg, ter hoogte van het stadion, ook wel Voorplein genoemd, was de locatie waar de melder de groep van zo'n twintig mannen met bivakmutsen zag rondlopen. Agenten controleerden de groep en doorzochten een auto.

Van de 20 personen zijn er 8 aangehouden:

- 1 kon geen ID tonen;

- 2 waren in bezit van vuurwerk;

- 1 had een mes in bezit;

- 3 drie zaten in een auto waarin een Kalasjnikov werd aangetroffen;

- 1 verdachte acht had ook nog een imitatievuurwapen in zijn schoudertas.

Het grote aanvalsgeweer, een Kalasjnikov dus, bleek ook een imitatie. Het was samen met het nepvuurwapen nauwelijks van echt te onderscheiden.

Rapclip
De groep zou de wapens, het vuurwerk en de bivakmutsen mogelijk gebruiken voor het opnemen van een rapclip. Agenten zoeken dit nog verder uit door de verdachten te verhoren. Hoe dan ook: naïever kan het haast niet. Er bestaat werkelijk geen enkele geldige reden om zo over straat te gaan. Niet in een drukke wijk zoals zaterdagavond in Rotterdam-Zuid waar Feyenoord speelde, ook niet in een rustig straatje en zelfs niet in een parkje. Het zorgt voor onnodige politie-inzet, levensgevaarlijke situaties, en paniek bij burgers die terecht de politie bellen die bij vuurwapenmeldingen zelf ook het wapen trekt.

Imitatievuurwapen in Rotterdam
Imitatievuurwapen in Rotterdam (Foto: politie)