Haga Lyceum sleept gemeente voor de rechter

Het Cornelius Haga Lyceum sleept de gemeente Amsterdam voor de rechter, zegt bestuursvoorzitter Söner Atasoy tegen dagblad Trouw. Hij wil grotere huisvesting voor de islamitische school, die volgend schooljaar een flink aantal nieuwe leerlingen krijgt.

Het bestuur van het in opspraak geraakte lyceum maakte vorige week bekend dat er 135 nieuwe nieuwe aanmeldingen zijn. De school heeft nu 178 leerlingen. Daarom heeft de school volgens Atasoy extra ruimte nodig.

Maar daar zal de gemeente voorlopig niet aan meewerken, zo zei onderwijswethouder Marjolein Moorman gisteravond tegen AT5. 'We hebben een stop gezet op alle mogelijke subsidies, met name huisvestingssubsidies zijn daar belangrijk in, dus als er een aanvraag komt voor uitbreiding van het gebouw dan zullen we dat niet honoreren.'

'Er zullen ouders zeggen: "Maar onze kinderen hebben dat nodig". Ik geef het ook heel graag aan de kinderen, maar niet voordat het bestuur is weggegaan', aldus Moorman. De gemeente heeft een subsidiestop aangekondigd nadat burgemeester Halsema de gemeenteraad informeerde dat zij van de AIVD 'zeer verontrustende signalen' heeft gekregen over mensen die op de school werkzaam zijn. Zij zouden banden hebben onderhouden met de terreurorganisatie het Kaukasus Emiraat.

De schoolbestuurder ontkent alle aantijgingen en stapt daarom naar de rechter om de gemeente te dwingen de uitbreiding van de school mogelijk te maken, aldus Trouw. De onderwijsinspectie komt naar alle waarschijnlijkheid in juni met de conclusies van een onderzoek naar de onderwijskwaliteit van de school.