Verdachten aanslag Telegraaf-gebouw langer vast

Zes van de zeven mannen die begin deze week zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op het pand van de Telegraaf op 26 juni vorig jaar zitten twee weken langer vast. Dat heeft de rechter-commissaris van de Amsterdamse rechtbank bepaald. Eén persoon die door de rechter-commissaris onder voorwaarden in vrijheid is gesteld, blijft nog wel verdachte.

Deze zeven verdachten, afkomstig uit Amsterdam, hebben volgens het OM verschillende handelingen rondom de aanslag uitgevoerd. Het gaat dan om betrokkenheid bij de diefstal van de bij de aanslag gebruikte Volkswagen Caddy, betrokkenheid bij de aanslag op het pand zelf en om betrokkenheid bij het in brand steken van een Audi RS5 in Amsterdam-Noord.

Georganiseerde autodiefstal
Drie van deze zeven mannen worden ook verdacht van betrokkenheid bij de georganiseerde diefstal of heling van voertuigen die vermoedelijk werden ingezet bij ernstige misdrijven. In dit onderzoek zijn naast deze drie mannen ook zes andere verdachten aangehouden. Eén van hen is een vrouw. Zij wordt verdacht van het faciliteren van deze groep verdachten door middel van het huren van garageboxen.

Serieuze verdenkingen
De rechter-commissaris heeft drie van deze groep verdachten, onder wie de vrouw, in vrijheid gesteld. Hoewel de rechter-commissaris oordeelde dat tegen hen zeer serieuze verdenkingen bestaan, was hij ook van oordeel dat er op dit moment onvoldoende wettelijke gronden zijn om ze langer vast te houden. Zij blijven verdachten en zullen zich later voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Beperkingen
Alle personen die vast zitten bevinden zich in alle beperkingen. Dat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun eigen advocaat. Het onderzoek naar de aanslag op het Telegraaf-gebouw en het onderzoek naar de georganiseerde autodiefstal zijn nog in volle gang en staan onder leiding van officieren van justitie van het parket Amsterdam en het Landelijk Parket.