Zware tornado's verwacht in de VS

Grote delen van het zuiden van de VS kunnen zich opmaken voor een stormachtig weekend. De Amerikaanse Nationale Weerdienst heeft voor delen van Texas, Mississippi, Louisiana en Arkansas de waarschuwing opgeschroeft naar "Moderate Risk" wat de op één na zwaarste waarschuwing is. Lokale nieuwszenders spreken over de potentieel gevaarlijkste tornado uitbraak van 2019 tot nu toe

Vooral op zaterdag gaat het in die staten behoorlijk spoken. Er wordt een significant onweercomplex verwacht dat zeer zware tornado's kan produceren. Een depressie duwt zaterdagochtend (Amerikaanse tijd) vanuit de Golf van Mexico veel warme en vochtige lucht over het gebied terwijl er hoger in de lucht een krachtige straalstroom over de Mississippi-delta raast. De combinatie van warmte, vochtige lucht en wind zorgt voor onstabiele wolkenformaties die zich in de loop van de middag zullen ontwikkelen tot zware onweersbuien en supercellen. Ook wordt gewaarschuwd voor zware regenval, overstromingen en zware windstoten die voor behoorlijke schade kunnen zorgen. 

Ook op zondag zal hetzelfde gebied in de VS getroffen gaan worden door noodweer. Dan geldt voor dat gebied een "Enhanced Risk".  Vorige maand vielen in Alabama 23 doden bij een soortgelijke waarschuwing. Toen werd onder andere Lee County getroffen door een kolossale F4-tornado die windsnelheden tot 270 kilometer per uur haalde. De breedte van die tornado werd geschat op 1500 meter. 

Mensen wordt aangeraden om de lokale weerberichten goed in de gaten te houden en zich voor te bereiden op een 'zwaar weer weekend'. Veel mensen zullen uit voorzorg voedsel en water inslaan en hun schuilkelders nog eens nakijken en voorbereiden voor het naderende noodweer. Ook op het forum volgen we het noodweer op de voet en kijken we soms live mee met de stormchasers in de VS. Het kan zaterdag voor Nederlandse begrippen een lange nacht worden dus volg het weer zaterdagavond op de voet en kijk of post ook hier eens mee.