Schachmann wint derde rit Baskenland, zware valpartij voor Alaphilippe en Kwiatkowski

Maximilian Schachmann heeft de derde rit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Duitser van BORA-hansgrohe was in een sprintje bergop duidelijk te sterkste. Julian Alaphilippe, de ritwinnaar van dinsdag, was er niet meer bij in het eerste peloton. De Fransman kwam op zes kilometer hard ten val, net zoals Michal Kwiatkowski. Schachmann verstevigde door zijn ritzege zijn leiderspositie.

In het begin van de etappe kozen acht renners voor de aanval. De kopgroep kreeg nooit veel ruimte van het peloton en werden ruim voor de meet teruggepakt door het peloton waar de ploegen van Kwiatkowski en Alaphilippe het meeste werk deden in de achtervolging.

Toch konden Kwiatkowski en Alaphilippe niet meestrijden voor de dagzege. Op zes kilometer van de streep was er een zware valpartij waarbij deze twee renners de grootste slachtoffers waren.

Door de grote valpartij bleef er maar een klein peloton over en die mochten gaan sprinten voor de dagzege in het Baskenland. Daarin was Schachmann in een sprintje bergop duidelijk de sterkste. Hij won met verschillende fietslengtes voorsprong op de Italianen Diego Ulissi en Enrico Battaglin.

Bauke Mollema werd met de achtste plaats de beste Nederlander. In het klassement speelt de Nederlander geen rol. Hij verloor in de rit van dinsdag meer dan dertien minuten.