Merkel laat May in de kou staan

Dinsdag was de Britse premier Theresa May in Duitsland voor overleg met bondskanselier Angela Merkel. Die had weliswaar de rode loper uitgerold, maar toen May arriveerde was Merkel in geen velden of wegen te bekennen.

Het leidde tot een pijnlijk momentje waarbij de Britse premier kort in haar eentje in de hal stond totdat Merkel even later op haar af kwam lopen.

Omdat zulke ontmoetingen doorgaans tot in de puntjes zijn geregisseerd rijst de vraag of Merkel dit met opzet deed, om de Britten te laten voelen dat hun gesteggel rond de Brexit niet door iedereen wordt gewaardeerd. Maar wellicht was May gewoon iets te gehaast omdat ze ook nog naar Parijs moest.

De Franse president Emmanuel Macron kreeg nog speciaal het verzoek van Europese Raad-voorzitter Donald Tusk om May niet te vernederen. Onduidelijk is of Tusk enkel op Macrons weerstand tegen Brexit-uitstel doelde, of dat hij hem tevens op het hart drukte toch vooral geen Merkeltje met haar uit te halen.

Hoe dan ook, Macron stond wel met alle elan klaar om de Britse premier te ontvangen. Later op de dag is er een speciale EU-top waar de regeringsleiders het eens moeten zien te worden over uitstel van de Brexit.