F-35 verdwenen boven Stille Oceaan

Het Japanse leger heeft laten weten het contact verloren te hebben met een F-35. Het toestel vloog boven de Stille Oceaan, zo'n 135 kilometer ten oosten van de noord-Japanse luchtmachtbasis Misawa, toen het in de vroege avond (lokale tijd) van de radar verdween - iets wat het in het geval van een vijandelijke radar deels moet kunnen, maar het contact met de eigen luchtmacht kwijtraken is uiteraard geen goed teken. Het leger heeft inmiddels een zoekactie op touw gezet.

Als het toestel is neergestort zou dat pas de tweede keer zijn sinds de F-35 Lightning II zo'n twintig jaar geleden voor het eerst vloog, terwijl het de eerste keer zou zijn dat een A-versie neerstort. In september stortte een B-versie - gemaakt om op te stijgen en te landen op extra korte banen - van het Amerikaanse leger neer in Beaufort, terwijl Lockheed Martin ook nog een C-versie maakt voor het gebruik op vliegdekschepen.

Het eerste squadron F-35's van Japan is nog amper twee weken operationeel en de overheid is van plan om nog 87 extra toestellen te kopen, vooral met het oog op de groeiende militaire macht van China.