Russische snelwandelaar wéér in dopingproblemen

Een ezel stoot zich geen tweede keer aan dezelfde steen, tenzij je een Russische topsnelwandelaar bent. Sergey Bakulin verloor zijn wereldtitel op de 50 kilometer van 2011 enkele jaren geleden al omdat hij zoals het een Russische snelwandelaar betaamt aan de doping had gezeten en nu is hij voorlopig weer geschorst.

De integriteitseenheid van de internationale atletiekwereld (AIU) heeft Bakulin voorlopig geschorst wegens verdachte waarden in zijn bloedpaspoort. Dat was vrij normaal voor Russische snelwandelaars, die bijna allemaal wel eens geschorst zijn geweest en bij elkaar hele vrachten medailles van Olympische Spelen en WK's in hebben moeten leveren.

Bakulin moest het WK van 2013 in eigen land missen, waarna de geruchten al snel de kop opstaken dat de toen nog regerend wereldkampioen gepakt was. Dat bleek het geval en hij werd geschorst tot begin 2016. Sindsdien liep hij vijf wedstrijden, allemaal Russische kampioenschappen, en won hij er vier. Dit jaar kwam hij nog niet in actie en dat lijkt vooralsnog ook zo te blijven.