Reinjan brak zijn been en enkel door snorscooter: 'Morgen wordt een mooie dag!'

Duizenden snorfietsers moeten morgen in Amsterdam van het fietspad de rijbaan op. Voor Reinjan Mulder gaat daarmee een langgekoesterde wens in vervulling. In 2014 werd hij door een snorscooter op het fietspad aangereden en brak zijn enkel en kuitbeen. Sindsdien strijdt hij voor een scootervrij fietspad.

De nu 70-jarige Reinjan Mulder is er nog steeds boos over. Vlak voor hotel The Manor aan de Linnaeusstraat werd hij vijf jaar geleden van zijn fiets gereden door een snorscooter.

"Ik wilde hier afslaan naar de Derde Oosterparkstraat. Ik reed langzaam en zag dat er iets achter me zat, maar voordat ik was afgestapt werd ik geschept door een snorscooter. Ik lag op de grond en wilde opstaan maar dat kon niet. Later bleek dat ik mijn enkel op twee plaatsen had gebroken en ook mijn kuitbeen."

Maandenlang revalideren
Het kostte Reinjan maanden om te revalideren en een jaar voordat hij weer goed kon functioneren. Na een lange procedure kreeg hij een schadevergoeding van 15.000 euro. Maar de ergenis over snorscooters op het fietspad bleef.

Het voorval zette hem aan tot het schrijven van ingezonden brieven naar kranten. Ook voerde Reinjan actie met de Fietsersbond en pleitte hij in de Tweede kamer voor een scootervrij fietspad. "Lang voelde ik me in de steek gelaten door de politiek, maar ik ben blij dat het in Amsterdam nu begint om het veiliger voor fietsers te maken."

Morgen wordt een mooie dag
Voor Mulder wordt het morgen een mooie dag. Eindelijk kan hij zonder angst op het fietspad fietsen. "Degene die het gevaar veroorzaakt, de snorscooter, moet oppassen. De fietser is altijd de zwakste in het verkeer dus die moet beschermd worden", vindt Reinjan Mulder.

Op de stelling dat dat vanaf morgen ook geldt voor de scooters op de rijbaan ten opzichte van de auto, is Mulder stellig. "Laat ze gewoon gaan fietsen."