Hassan wint halve marathon Berlijn, geen wereldrecord

Atlete Sifan Hassan heeft zondag de halve marathon van Berlijn op haar naam geschreven. De Nederlandse kende heel even concurrentie van de Keniaanse Veronica Nyaruai, maar al vrij snel kon ook zij het tempo van Hassan niet meer volgen.

Hassan deed een poging om het wereldrecord van 1:04.51 uur te verbreken, in 2017 gelopen door de Keniaanse Joyciline Jepkosgei. Daar zat ze met een doorkomst van 15:27 na vijf kilometer niet ver boven, maar langzaam werd toch wel duidelijk dat een wereldrecord er niet echt in zou zitten.

Hassan liep gestaag door en finishte uiteindelijk in een keurige tijd van 1:05.46 uur, de gedeeld zeventiende tijd ooit en 31 seconden boven haar in september vorig jaar gelopen Europees record, gezien het feit dat ze het WK veldlopen wegens ziekte aan zich voorbij moest laten gaan een zeer nette prestatie.

Bij de mannen werd het een mooie sprint der Kenianen, waarbij William Wanjiku zijn landgenoten Kilimo Rhonzas en Alfred Ngeno het nakijken gaf in 1:01.00 uur. Beste Nederlander werd Roy Hoornweg in 1:05.49 uur, goed voor plek negentien.