Enorme run op helmen wegens helmplicht Amsterdam

Vanwege de helmplicht in Amsterdam, die aanstaande maandag ingaat, is er een enorme run op helmen in scooterwinkels. Lang niet iedereen is het eens met deze regel, maar de scooterbezitters zijn massaal aan het inkopen.

"Iedere dag kunnen we de helmenkast aanvullen en aan het einde van de dag is die weer helemaal leeg", vertelt Dennis Sluimer van Scooterspot. "We hebben de afgelopen paar weken meer helmen verkocht dan in het hele jaar 2018."

Sluimer laat weten dat sommige leveranciers helemaal uitverkocht zijn. In zijn winkel is dat niet zo, maar het ontbreekt hem wel aan hele grote of hele kleine maten. "Ik heb nu een aantal mensen in de winkel gehad die geen helm passen. Dat lijkt me ook een heel groot probleem voor klanten, want wat ga je überhaupt doen als je helemaal geen helm op je hoofd kan?"

Lees ook: Nog één weekend met snorscooter op fietspad, boetes pas over acht weken uitgeschreven

Helm voor ritje van 200 meter
Een van de klanten in de scooterwinkel laat de keuze van haar helm zien: "Ik moet het hier mee doen." Als haar gevraagd wordt wat ze ervan vindt dat ze vanaf maandag een helm moet dragen, zegt ze resoluut: "Ik ben er niet heel blij mee. Ik hoef maar een klein stukje en de rest van de tijd ga ik buiten de ring, dus ik heb hem maar voor 200 meter op en dan ben ik klaar."

Een andere klant is ook niet blij met de maatregel. "Ik heb voor een snorscooter gekozen omdat ik juist op het fietspad wil blijven en niet op de rijbaan. Ik blijf gewoon op het fietspad, omdat het te gevaarlijk is."